Zašto baš zadruga? Što je zapravo zadruga?

Izvana, u trgovačkopravnom prometu, zadruga je u potpunosti izjednačena s trgovačkim društvima. Dakle, sve što može neko trgovačko društvo (d.o.o., d.d.) - može raditi i zadruga.

Iznutra zadrugom upravlja Skupština, što znači čistu demokraciju – svaki zadrugar ima pravo na samo jedan glas, a odlučuje se većinom glasova; time nitko ne može biti vlasnik zadruge. To je velika razlika u odnosu na trgovačka društva (d.o.o., d.d. …) gdje je većinski vlasnik uvijek moguć, a ostali suvlasnici s 49,9xx% udjela i manje više nemaju utjecaja na upravljanje, taj model svi već dobro poznajemo.

Zadruga je, kao što vidite, jedini "fair" gospodarsko-pravni oblik poslovanja, koji se zasniva na univerzalnim civilizacijskim vrijednostima:

- demokratskom upravljanju
- slobodi udruživanja
- uzajamnoj pomoći
- pravednoj raspodjeli dobiti


Zadrugarski oblik u određenom smislu suprotan je tipičnom kapitalizmu - osmišljen je da služi u korist sviju koji rade, a ne jednog ili nekolicine vlasnika! Kod zadruge djelatnik dobiva najveći dio onog što je sam svojim radom privrjedio, i ne ovisi o učinku (radu ili neradu) drugih.

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN